«Δάφνιος» Λευκός Δουλουφάκη 2018
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΚΡΗΤΗ»



«Δάφνιος», από το όνομα του χωριού μας, τις Δαφνές.
Ένα εξαιρετικό κρασί, το Βιδιανό. Ενώ υπήρχε από πολύ παλιά, είχε ξεχαστεί για χρόνια, μέχρι που οι επίπονες και επίμονες προσπάθειες μερικών εμπνευσμένων οινοπαραγωγών της Κρήτης κατάφεραν να το επαναφέρουν στο προσκήνιο και να δώσουν κρασιά υψηλού επιπέδου. Ο λευκός «Δάφνιος» παράγεται αποκλειστικά από Βιδιανό, χωρίς καθόλου χρήση βαρελιού.
Στις Δαφνές του Ηρακλείου Κρήτης, σε υψόμετρο 350 μέτρων.
Αλκοόλ: 13,12% vol
Υπολειμματικά σάκχαρα: 1,3 gr/lt
Ολική οξύτητα: 6 gr/lt
Ολικό θειώδες: 90 mg/lt
750ml, 1,5lt & 3lt
Κλασσική λευκή οινοποίηση. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε θερμοκρασία 18°C. Δε γίνεται καθόλου χρήση βαρελιού, ούτε για τη ζύμωση, ούτε για την ωρίμανση.
Μπορεί να παλαιωθεί ως και 5 χρόνια. Η εξέλιξή του στο χρόνο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς τα φρέσκα φρουτώδη αρώματα εξελίσσονται σε διαφορετικά αλλά επίσης έντονα και πολύπλοκα αρώματα, όπως καβουρντισμένων ξηρών καρπών, γήινα, μελιού και καραμέλας.
Απαλό χρυσαφί χρώμα. Μέτριας έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, συνδυάζονται όμορφα και συμπληρωματικά με λίγο πιο έντονα αρώματα χαμομηλιού, γιασεμιού και μπαχαρικών -κυρίως πιπεράτων. Στη γεμάτη και πλούσια γεύση κυρίαρχα παρουσιάζονται τα γευστικά χαρακτηριστικά βερίκοκου και λουλουδιών. Πολύ ευχάριστη, ισορροπημένη οξύτητα και καλή επίγευση.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία 9-10°C και είναι έξοχος συνοδός γλώσσας (ψαριού) «meuniere», χριστόψαρου, κολιών στη σχάρα και με ένα ψάρι, το μυλοκόπι, το οποίο τώρα κατακτά τις δάφνες που πάντα άξιζε. Συνδυάζεται έξοχα και με χοιρινό με σέλινο, με το κατεξοχήν κρητικό χοιρινό με πράσα, ασφαλέστατα και με αρνάκι φρικασέ με μαρούλια. Του ταιριάζει εξαιρετικά και η σούπα ρεβίθια με λεμονάτη σάλτσα, η σιφνέικη αργοψημένη στο τσικάλι ρεβιθάδα φούρνου και τα βραστά ρεβίθια σαλάτα με μυριστικά.