ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Δάφνιος Λευκός Δουλουφάκη 2016

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΚΡΗΤΗ»


Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε σε PDF!Ετικέτα κρασιού Συνταγή

ΔΑΦΝΙΟΣ Λευκό Ξηρό κρασί

 

«Δάφνιος», από το όνομα του χωριού μας, τις Δαφνές.


 

Ένα εξαιρετικό κρασί, το Βιδιανό. Ενώ υπήρχε από πολύ παλιά, είχε ξεχαστεί για χρόνια, μέχρι που οι επίπονες και επίμονες προσπάθειες μερικών εμπνευσμένων οινοπαραγωγών της Κρήτης κατάφεραν να το επαναφέρουν στο προσκήνιο και να δώσουν κρασιά υψηλού επιπέδου. Ο λευκός «Δάφνιος» παράγεται αποκλειστικά από Βιδιανό, χωρίς καθόλου χρήση βαρελιού.


 

Στις Δαφνές του Ηρακλείου Κρήτης, σε υψόμετρο 350 μέτρων.


 

Αλκοόλ: 13,7% vol
Υπολειμματικά σάκχαρα: 1,8 gr/lt
Ολική οξύτητα: 6,9 gr/lt
Ολικό θειώδες: 46 mg/lt


 

750ml, 1.5lt & 3lt


 

Κλασσική λευκή οινοποίηση. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε θερμοκρασία 18°C. Δε γίνεται καθόλου χρήση βαρελιού, ούτε για τη ζύμωση, ούτε για την ωρίμανση.


 

Το κρασί μπορεί να παλαιώσει για τέσσερα χρόνια.


 

Απαλό χρυσαφί χρώμα. Μέτριας έντασης αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, συνδυάζονται όμορφα και συμπληρωματικά με λίγο πιο έντονα αρώματα χαμομηλιού, γιασεμιού και μπαχαρικών -κυρίως πιπεράτων. Στη γεμάτη και πλούσια γεύση κυρίαρχα παρουσιάζονται τα γευστικά χαρακτηριστικά βερίκοκου και λουλουδιών. Πολύ ευχάριστη, ισορροπημένη οξύτητα και καλή επίγευση.


 

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 9-10°C και είναι έξοχος συνοδός γλώσσας (ψαριού) «meuniere», χριστόψαρου, κολιών στη σχάρα και με ένα ψάρι, το μυλοκόπι, το οποίο τώρα κατακτά τις δάφνες που πάντα άξιζε. Συνδυάζεται έξοχα και με χοιρινό με σέλινο, με το κατεξοχήν κρητικό χοιρινό με πράσα, ασφαλέστατα και με αρνάκι φρικασέ με μαρούλια. Του ταιριάζει εξαιρετικά και η σούπα ρεβίθια με λεμονάτη σάλτσα, η σιφνέικη αργοψημένη στο τσικάλι ρεβιθάδα φούρνου και τα βραστά ρεβίθια σαλάτα με μυριστικά.




 
Έτος Χώρα Διαγωνισμός / Γευσιγνωσία Εσοδεία Διάκριση
2017 U.K. Decanter 2016 Silver medal
2017 U.S.A. TEXSOM 2016 Silver medal
2016 U.K. Decanter 2015 Bronze medal
2016 U.S.A. TEXSOM 2015 Silver medal
2016 France Tasted 100% Blind - Andreas Larsson 2014 87/100
2015 Australia The Real Review - Huon Hooke 2014 Bronze medal
2015 U.K. Decanter 2014 Silver medal
2015 U.S.A. Wine Advocate - Mark Squires 2014 89/100
2015 France Tasted 100% Blind - Andreas Larsson 2014 86/100
2014 Canada Wine Align - John Szabo, MS 2013 89/100
2014 U.S.A. Wine Advocate - Mark Squires 2013 89/100
2013 U.S.A. Wine Advocate - Mark Squires 2012 89/100
2012 U.S.A. Wine Advocate - Mark Squires 2011 88/100
2011 Greece Thessaloniki I.W.S.C. 2010 Gold medal
2009 Belgium Concours Mondial de Bruxelles 2008 Silver medal
2008 Belgium Concours Mondial de Bruxelles 2007 Silver medal
2008 U.K. London, IWSC 2007 Silver medal