ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Αφρώδης Λευκός Οίνος Δουλουφάκη

BRUT, Méthode Traditionnelle

Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε σε PDF!Ετικέτα κρασιού Συνταγή

Αφρώδες Λευκό Κρασί Δουλουφάκη

 

Αφρώδες κρασί από Βιδιανό, μια εξαιρετική κρητική ποικιλία που δίνει ξηρά κρασιά υψηλού επιπέδου. Ο λευκός αφρώδης οίνος Δουλουφάκη παράγεται αποκλειστικά από Βιδιανό, τρύγος του 2013, και αναδεικνύει μία ακόμη διάσταση αυτής της ποικιλίας.


 

Το αμπελοτόπι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Δαφνών του Ηρακλείου Κρήτης και σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το έδαφός του είναι πηλώδες, με ψιλό χαλίκι και περιεκτικότητα ασβεστίου.


 

Αρχικά έγινε κλασική λευκή οινοποίηση για να παραχθεί ένα κρασί βάσης κατάλληλο για αφρώδες με τη méthode traditionelle. Δηλαδή, κρασί με υψηλή οξύτητα και χαμηλό PH, ώστε να αντέξει την παλαίωση, «ουδέτερο» αρωματικά και με μεγάλο όγκο. Ακολούθησε η δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και η παραμονή στις οινολάσπες (sur lies fines) για 24 μήνες.
Η εκπωμάτιση (dégorgement), έγινε το Μάιο του 2016 επιλέγοντας το liqueur d'expedition ώστε να έχουμε ένα κρασί brut.


 

Αλκοόλ: 13% vol
Υπολειμματικά σάκχαρα: 4 gr/lt
Ολική οξύτητα: 7,0 gr/lt
Ολικό θειώδες: 93 mg/lt


 

750ml


 

Το κρασί μπορεί να παλαιώσει για τέσσερα χρόνια.


 

Το κρασί έχει ένα ελκυστικό χρώμα, αχυροπράσινο σε ασημένιο χρωματικό φόντο. Οπτικά διακρίνουμε ένα “κορδόνι” από παιχνιδιάρες και αστραφτερές μικρές φυσαλίδες, οι οποίες καταλήγουν σε κρεμώδη αφρό. Αρωματικά είναι πολύπλοκο, δημιουργεί αρωματικές εντυπώσεις που θυμίζουν μήλο, αχλάδι, τσουρέκι από τη “μαγιά” της ζύμωσης, σε φόντο μελιού, κεριού και βερύκοκου. Η γεύση είναι εξαιρετικά δροσιστική και ζωηρή, με επίγευση καλής διάρκειας.


 

Προτείνουμε να μένει η φιάλη στον πάγο για μισή ώρα πριν σερβιριστεί, σε θερμοκρασία 9-10⁰C και σερβίρουμε σε ποτήρι flute ανοιχτής τουλίπας. Είναι ένα αφρώδες κρασί με τεράστια γκάμα δυνατοτήτων. Μπορεί να λειτουργήσει ως δροσιστικό apéritif , αλλά οι δυνατότητές του φαίνονται όταν συνδυάζεται με φαγητό.
Είναι ιδανικός συνδυασμός για τα θαλασσινά. Στρείδια, μύδια, χτένια, κυδώνια, γυαλιστερές, χάβαρα. Γαρίδες και αστακοί σε οποιοδήποτε στυλ, ψητοί, βραστοί ή στον ατμό, με λίγο λάδι και λεμόνι. Τα μανιτάρια, είτε σερβιρισμένα ως ξεχωριστό πιάτο, είτε ως υλικό ανάμεσα σε άλλα πιάτα είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Όμως, αν δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, τότε μπορείτε να συνδυάσετε το αφρώδες με ελαφριά πιάτα κοτόπουλου.