ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Αφρώδης Λευκός Οίνος Δουλουφάκη

BRUT, Méthode Traditionnelle

Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε σε PDF!Ετικέτα κρασιού Συνταγή

Αφρώδες Λευκό Κρασί Δουλουφάκη

 

Αφρώδες κρασί από Βιδιανό, μια εξαιρετική κρητική ποικιλία που δίνει ξηρά κρασιά υψηλού επιπέδου. Ο λευκός αφρώδης οίνος Δουλουφάκη παράγεται αποκλειστικά από Βιδιανό, τρύγος του 2013, και αναδεικνύει μία ακόμη διάσταση αυτής της ποικιλίας.


 

Το αμπελοτόπι βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Δαφνών του Ηρακλείου Κρήτης και σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το έδαφός του είναι πηλώδες, με ψιλό χαλίκι και περιεκτικότητα ασβεστίου.


 

Αρχικά έγινε κλασική λευκή οινοποίηση για να παραχθεί ένα κρασί βάσης κατάλληλο για αφρώδες με τη méthode traditionelle. Δηλαδή, κρασί με υψηλή οξύτητα και χαμηλό PH, ώστε να αντέξει την παλαίωση, «ουδέτερο» αρωματικά και με μεγάλο όγκο. Ακολούθησε η δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και η παραμονή στις οινολάσπες (sur lies fines) για 24 μήνες.
Η εκπωμάτιση (dégorgement), έγινε το Μάιο του 2016 επιλέγοντας το liqueur d'expedition ώστε να έχουμε ένα κρασί brut.


 

Αλκοόλ: 13% vol
Υπολειμματικά σάκχαρα: 4 gr/lt
Ολική οξύτητα: 7,0 gr/lt
Ολικό θειώδες: 93 mg/lt


 

750ml


 

Το κρασί μπορεί να παλαιώσει για τέσσερα χρόνια.


 

Το κρασί έχει ένα ελκυστικό χρώμα, αχυροπράσινο σε ασημένιο χρωματικό φόντο. Οπτικά διακρίνουμε ένα “κορδόνι” από παιχνιδιάρες και αστραφτερές μικρές φυσαλίδες, οι οποίες καταλήγουν σε κρεμώδη αφρό. Αρωματικά είναι πολύπλοκο, δημιουργεί αρωματικές εντυπώσεις που θυμίζουν μήλο, αχλάδι, τσουρέκι από τη “μαγιά” της ζύμωσης, σε φόντο μελιού, κεριού και βερύκοκου. Η γεύση είναι εξαιρετικά δροσιστική και ζωηρή, με επίγευση καλής διάρκειας.


 

Προτείνουμε να μένει η φιάλη στον πάγο για μισή ώρα πριν σερβιριστεί, σε θερμοκρασία 9-10⁰C και σερβίρουμε σε ποτήρι flute ανοιχτής τουλίπας. Είναι ένα αφρώδες κρασί με τεράστια γκάμα δυνατοτήτων. Μπορεί να λειτουργήσει ως δροσιστικό apéritif , αλλά οι δυνατότητές του φαίνονται όταν συνδυάζεται με φαγητό.
Είναι ιδανικός συνδυασμός για τα θαλασσινά. Στρείδια, μύδια, χτένια, κυδώνια, γυαλιστερές, χάβαρα. Γαρίδες και αστακοί σε οποιοδήποτε στυλ, ψητοί, βραστοί ή στον ατμό, με λίγο λάδι και λεμόνι. Τα μανιτάρια, είτε σερβιρισμένα ως ξεχωριστό πιάτο, είτε ως υλικό ανάμεσα σε άλλα πιάτα είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Όμως, αν δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, τότε μπορείτε να συνδυάσετε το αφρώδες με ελαφριά πιάτα κοτόπουλου.




Αφρώδης λευκός Δουλουφάκη, Διακρίσεις και σημειώσεις Γευσιγνωσίας

Douloufakis Sparkling White Awards

Year Country Competition/Degustation Vintage Distinction
2016 Cyprus Γιάννος Κωνσταντίνου, Οινογράφος - Yiannos Konstantinou, Wine Writer 2013 86/100


Douloufakis Sparkling White Tasting Notes

Tasted in Country Tasted by Published on Vintage Wine tasting notes
2016 Cyprus Γιάννος Κωνσταντίνου, Οινογράφος- Yiannos Konstantinou, Wine Writer www.cypruswinepages.com 2013 Μετά τον τιμιότατο Κρητικό, καμωμένο από τις ποικιλίες Βηλάνα, Πλυτό και Δαφνί, ήρθε σήμερα να προστεθεί στις προτάσεις μου ένα ακόμη λευκό, αφρώδες αυτή τη φορά, από την ηρωική πάλι Κρήτη. Το ξηρό αφρώδες του οινοποιείου Δουλουφάκης, από τον τρύγο του 2013, φτιαγμένο αποκλειστικά από σταφύλια ενός ακόμη ποικιλιακού αστέρα του νησιού, που δεν είναι άλλος από το Βιδιανό. Οινοποιημένο με την παραδοσιακή μέθοδο της ζύμωσης στη φιάλη, το Αφρώδες του Δουλουφάκη είναι, κοντολογίς, το καλύτερο κρασί της κατηγορίας που παράγεται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πλούσιο και φίνο στη μύτη, με καθάρια αρώματα κόρας ψωμιού, βουτύρου, ξηρών καρπών και κίτρινων φρούτων. Εκφραστικό γευστικά, με ισορροπημένη την παρουσία του ανθρακικού και μια οξύτητα που ανεβάζει το σύνολο, είναι ένα αφρώδες εφάμιλλο μιας καλής αχρονολόγητης σαμπάνιας. Θερμά συγχαρητήρια στον παραγωγό. Πιείτε το μέχρι το 2020.
2016 U.K. Γιάννης Καρακάσης (Yannis Karakasis), MW www.karakasis.mw 2013 Aiming at exploring the high potential of the Vidiano variety, Douloufakis goes one step further by releasing a sparkling methode tradionnelle vintage 2013 version, with two years on the lees which is one of the longest maturation periods a Greek sparkling wine has seen. Fruit was sourced from vineyards at 600 m that possessed the desired nature for sparkling wine production, it was disgorged in May 2016 and released few days ago at a domestic retail price of 16.75 euros. With this effort Douloufakis tries to find a fine line between the floral character of the variety and the toasty notes released by autolysis. The result taking into consideration it is the first vintage is just outstanding. Tight nose opening up revealing a stone fruit core along floral, spa -like notes with evident autolytic yeasty aromas. Medium bodied with fine mousse on the palate balancing fine the fruity with the brioche like flavours, finishes very pure and clean. Ambitious for the next 5-8 years. Roast chicken, pork, lime grilled prawns will do the match. So it is three out of three for Douloufakis and Vidiano, and that makes me curious what will be next...