ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Κρητικές και μη ποικιλίες σταφυλιών


Κρητικές ποικιλίες σταφυλιών
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα σταφύλια που προορίζονται για οινοποίηση, θα λέγαμε ότι έχουν πιο σκληρή φλούδα και χυμώδη σάρκα σε αντίθεση με τα επιτραπέζια σταφύλια που έχουν λεπτή φλούδα και τραγανή σάρκα. Στη φλούδα βρίσκονται κατά κύριο λόγο και οι αρωματικές ενώσεις, οι χρωστικές των κόκκινων σταφυλιών (ανθοκυάνες) και οι ταννίνες. Τα κύρια σάκχαρα του σταφυλιού είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Το κυριότερο οξύ του σταφυλιού είναι το τρυγικό. Τα σάκχαρα και τα οξέα έχουν μεγάλη σημασία στην οινολογία γιατί συμμετέχουν στη γευστική ισορροπία του κρασιού. Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες εξαρτάται κάθε φορά από την ποικιλία, το έδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και από την χρονική στιγμή της ωρίμανσης του σταφυλιού.

Υπάρχουν πολλές γηγενείς κρητικές ποικιλίες σταφυλιών. Συνολικά όμως, υπάρχουν πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες και παράγουν πολλά διαφορετικού χαρακτήρα κρασιά. Το καθένα κρασί με τη δική του προσωπικότητα και τον έντονα τυπικό χαρακτήρα του φέρει όλο το βάρος της γεωλογικής ιστορίας του τόπου παραγωγής του. Όμως, και της ιστορίας του αμπελώνα, της εξέλιξής του, των ανθρώπων που τον καλλιεργούν, των παραδόσεων και του πολιτισμού τους.

Καλλιεργούμε στους αμπελώνες μας διεθνείς, ελληνικές αλλά και κρητικές ποικιλίες:

EPOCH Ερυθρός Ημίγλυκος οίνος

Ευχάριστο ημίγλυκο κρασί με αρώματα βοτάνων.

Περισσότερα...

ΑΦΡΩΔΗΣ Λευκός Οίνος Δουλουφάκη

Αφρώδες κρασί από Βιδιανό, μια εξαιρετική κρητική ποικιλία που δίνει ξηρά κρασιά υψηλού επιπέδου...

Περισσότερα...

Ποικιλία Sangiovese

Το Sangiovese είναι ποικιλία που του ταιριάζουν τα θερμά και ξηρά κλίματα.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.