ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ


Συνοδευτικά τυριά για ερυθρό κρασί 
- Ένα λεπτό σε γεύση τυρί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ένα κρασί που έχει έντονα γευστικά χαρακτηριστικά.

- Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη «γλυκύτητας» ή οξύτητας στο τυρί.

- Η περιεκτικότητα του τυριού σε γλυκά συστατικά είναι ένας παράγοντας που ρυθμίζει το ταίριασμα των τυριών και των ερυθρών κρασιών, τα οποία δεν ανέχονται τις έντονα γλυκές, αλμυρές ή ξινές γεύσεις.

- Ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει τον τύπο του κρασιού που θα επιλέξουμε είναι η ωρίμανση του τυριού. Κλασσικό παράδειγμα η γραβιέρα Κρήτης και η γραβιέρα Νάξου, μόνο όταν παλαιώσουν καλά, για τουλάχιστον τρία χρόνια, θα ταιριάξουν απόλυτα με ένα στιβαρό κόκκινο κρασί.

- Κανένα ξηρό ερυθρό κρασί δεν ταιριάζει επιτυχημένα με τυριά που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των μπλε τυριών, όπως το ροκφόρ (roquefort), η γκοργκοντζόλα (gorgonzola), το στίλτον (stilton)  και οι Ελληνικές «κοπανιστές».

- Η φέτα, ο φρέσκος ανθότυρος, η ξινομυζήθρα και το κατσικίσιο τυρί ή το «χλωρό» από τις Κυκλάδες ταιριάζουν με ένα σφιχτοδεμένο, πλούσιο ερυθρό κρασί με ισχυρή οξύτητα.




Ποικιλία τυριών για ερυθρό κρασί

Ενδεικτικά συνοδευτικά τυριά για ερυθρό κρασί


Γενικά, το ερυθρό κρασί συνοδεύεται επιτυχώς από γραβιέρα μεγάλης ωρίμανσης ή έμενταλ (emmental). 

Ένα ντελικάτο κόκκινο κρασί από την κρητική ποικιλία Λιάτικο, όπως ο Δάφνιος Ερυθρός Δουλουφάκη, ταιριάζει άψογα με τα εξής μαλακά λευκά ή αλοιφώδη ελληνικά τυριά: Γαλένι φρέσκο τυρί κρέμα (ανθόγαλα από το Ηράκλειο Κρήτης), Βολάκι -ή Μπαλάκι- φρέσκο Τήνου καθώς και Μανούρι ΠΟΠ. Ταιριάζει επίσης με ελάχιστα παλαιωμένη γραβιέρα, ρεγκάτο (regato), τσένταρ (cheddar)  ή παρμεζάνα (parmigiano).

Αντιθέτως, όλα τα πλούσια και στιβαρά κόκκινα κρασιά με ρωμαλέες τανίνες, όπως ο Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη από Cabernet Sauvignon, συνοδεύονται επιτυχώς από τα παλαιωμένα και σκληρά, κίτρινα τυριά, όπως το γκούντα (gouda), το ένταμ (edam) και η mimolette της Βόρειας Γαλλίας, που έχουν πολλά λιπαρά και μικρή οξύτητα.

Ένα παλαιωμένο ερυθρό ξηρό κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα συνδυάζεται όμορφα με πολύ παλαιωμένα κίτρινα σκληρά τυριά, τα οποία έχουν πιο πολύπλοκα αρώματα.

Ημίγλυκα ερυθρά κρασιά συνοδεύονται εξαιρετικά με σκληρά και πικάντικα τυριά, όπως τα μπλε τυριά.

Τέλος, ένα γλυκό ερυθρό κρασί, όπως ο φυσικώς γλυκύς οίνος από την κρητική ποικιλία Λιάτικο, ο Helios Δουλουφάκη, ταιριάζει με γλυκιά μυζήθρα ή έντονα μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ (roquefort) ή οι Ελληνικές «κοπανιστές», αφού τονίζει την έντονα γλυκιά ή αλμυρή γεύση του τυριού.