ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 


Συνοδευτικά τυριά για λευκό κρασί Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για τον επιτυχημένο συνδυασμό λευκού κρασιού και ποικιλίας τυριών, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε με τι τυρί θα συνοδεύσετε το λευκό κρασί:

- Ένα απαλό κρασί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ένα δυνατό τυρί.

- Ένα τυρί με μικρή ωρίμανση ταιριάζει στο λευκό κρασί.

- Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη «γλυκύτητας» ή οξύτητας στο τυρί.

- Σε ορισμένα μαλακά τυριά,  η λιπαρότητα, μαζί με την πλούσια και δριμεία τους γεύση καθορίζει την επιλογή του κρασιού, που κανονικά πρέπει να είναι ένα εύσωμο και λιπαρό, παλαιωμένο λευκό κρασί.

- Μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ (roquefort), η γκοργκοντζόλα (gorgonzola), το στίλτον (stilton) και οι Ελληνικές «κοπανιστές» -που είναι ημίσκληρα και αλμυρά έντονα στη γεύση, δεν ταιριάζουν καθόλου με λευκά ξηρά κρασιά, αφού τα «εξαφανίζουν» τελείως.

- Η φέτα, ο φρέσκος ανθότυρος, η ξινομυζήθρα και το κατσικίσιο τυρί ή το «χλωρό» από τις Κυκλάδες ταιριάζουν με ένα σφιχτοδεμένο, πλούσιο λευκό κρασί με ισχυρή οξύτητα.Ποικιλία τυριών για λευκό κρασί

Ενδεικτικά συνοδευτικά τυριά για λευκό κρασί

Όλα τα φρέσκα ξηρά λευκά κρασιά ταιριάζουν με μικρής ωρίμανσης γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου. Το λευκό κρητικό κρασί από Βηλάνα,  όπως το Enotria Λευκό Δουλουφάκη, συνδυάζεται θαυμάσια με το μπρι (brie), το γκούντα (gouda), το ρεγκάτο (regato) ή το τσεντάρ (cheddar), όταν είναι νεαρά και φρέσκα. Ένα λευκό κρασί από Βιδιανό (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι), όπως ο Δάφνιος Λευκός Δουλουφάκη, ταιριάζει υπέροχα με τυρί έμενταλ (emmental), ρεγκάτο (regato) και νεαρή γραβιέρα. Επίσης, ένα Sauvignon Blanc θα ταίριαζε ευχάριστα με κατσικίσιο τυρί.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε ένα ημίγλυκο λευκό κρασί, όπως  το Epoch Λευκός Δουλουφάκη, επιλέξτε μαλακά τυριά, μοτσαρέλα (mozzarella) ή έντονα μπλε τυριά.

Όσο αφορά τα γλυκά λευκά κρασιά, είναι επίσης ωραίος συνδυασμός με μπλε τυριά, λόγω του ότι τονίζουν το αλμυρό και πικάντικο στοιχείο τους.

Τέλος, ένα λευκό αφρώδες κρασί, όπως ο αφρώδης οίνος Δουλουφάκη, θα ταίριαζε καλύτερα με τυριά όπως το μπρι (brie) ή το καμαμπέρ (camembert).

 

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα συνοδευτικά τυριά για ροζέ κρασί ή ερυθρό κρασί.

Συνοδευτικά αλλαντικά για λευκό κρασί

Συνταγή: Μπαρμπούνια τηγανιτά

Συνδυάζεται άριστα με  το κρασί Δουλουφάκη "Sauvignon Blanc".

Περισσότερα...

Ποικιλία Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των  ερυθρών ποικιλιών.

Περισσότερα...

SANGIOVESE Ερυθρός Ξηρός οίνος

Ο οινοποιός εμπνεύστηκε αυτό το συνδυασμό από τις Ιταλικές οινολογικές σπουδές του.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.