ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Τα αλλαντικά αποτελούν, σε συνδυασμό με τυριά, μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ενός γρήγορου πιάτου που είναι ικανό να συνοδεύσει με επιτυχία το κρασί.Ποικιλία αλλαντικών για κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για κρασί

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αλλαντικών, αυτά που καταναλώνονται ωμά και αυτά που μαγειρεύονται. Επίσης, διακρίνονται διάφορα είδη αλλαντικών ανάλογα με το κρέας που φτιάχνονται, την αναλογία κρέατος-λίπους, το κόψιμο του αλλαντικού και τον τρόπο διατήρησής του. Βασικά στοιχεία των αλλαντικών που τα κάνουν να ταιριάζουν με διαφορετικά είδη κρασιών είναι το αλάτι, το λίπος, το κάπνισμα και τα μπαχαρικά που περιέχουν.

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ορίζουν σε γενικά πλαίσια ποια αλλαντικά ταιριάζουν να συνοδεύσουν συγκεκριμένα κρασιά.

Τα ωμά αλλαντικά, όπως παλαιωμένο χοιρομέρι, σαλάμι αέρος, λούζα, παστουρμάς,  τσορίθο (chorizo), προσούτο (prosciutto), χαμόν (jamón), κόπα (copa) και λόμο (lomo), είναι πιθανώς τα πιο ενδιαφέροντα. Λόγω της αφυδάτωσης και της ζύμωσης που επιτυγχάνονται με την ωρίμανση, σε συνδυασμό με τη χρήση αλατιού και μπαχαρικών, αποκτούν μεγαλύτερο αρωματικό και γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα.  Όμως, αυτού του είδους τα αλλαντικά πολύ δύσκολα ταιριάζουν με κρασί! Ίσως είναι καλύτερα να τους προσφέρουμε τη συνοδεία μίας πολύ καλής τσικουδιάς, ή, σε ακραία περίπτωση, ενός εύρωστου λευκού βαρελάτου κρασιού με μεγάλη οξύτητα, όπως ένα Βιδιανό ζυμωμένο σε βαρέλι, τον Άσπρο Λαγό Λευκό Δουλουφάκη.


Συνοδευτικά αλλαντικά για λευκό κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για ροζέ κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για ερυθρό κρασί


Δείτε επίσης προτεινόμενα συνοδευτικά τυριά για κάθε είδος κρασιού

Πως κάνουμε γευσιγνωσία οίνου - Είναι τέχνη!

Η γευσιγνωσία είναι η γνωριμία με το κρασί που δοκιμάζουμε, η αντίληψη του χαρακτήρα του χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας.

Περισσότερα...

ALARGO Λευκός Ξηρός Οίνος

Το κρασί αυτό αποτέλεσε πρόκληση για τον οινοποιό για το πώς θα δουλευτεί και πώς θα εκφραστεί η ποικιλία αυτή στην Κρήτη...

Περισσότερα...

Συνοδευτικά τυριά για ερυθρό κρασί

Οι γενικοί κανόνες για τον επιτυχημένο συνδυασμό ερυθρού κρασιού και ποικιλίας τυριών είναι...

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.