ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Τα αλλαντικά αποτελούν, σε συνδυασμό με τυριά, μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ενός γρήγορου πιάτου που είναι ικανό να συνοδεύσει με επιτυχία το κρασί.Ποικιλία αλλαντικών για κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για κρασί

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αλλαντικών, αυτά που καταναλώνονται ωμά και αυτά που μαγειρεύονται. Επίσης, διακρίνονται διάφορα είδη αλλαντικών ανάλογα με το κρέας που φτιάχνονται, την αναλογία κρέατος-λίπους, το κόψιμο του αλλαντικού και τον τρόπο διατήρησής του. Βασικά στοιχεία των αλλαντικών που τα κάνουν να ταιριάζουν με διαφορετικά είδη κρασιών είναι το αλάτι, το λίπος, το κάπνισμα και τα μπαχαρικά που περιέχουν.

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ορίζουν σε γενικά πλαίσια ποια αλλαντικά ταιριάζουν να συνοδεύσουν συγκεκριμένα κρασιά.

Τα ωμά αλλαντικά, όπως παλαιωμένο χοιρομέρι, σαλάμι αέρος, λούζα, παστουρμάς,  τσορίθο (chorizo), προσούτο (prosciutto), χαμόν (jamón), κόπα (copa) και λόμο (lomo), είναι πιθανώς τα πιο ενδιαφέροντα. Λόγω της αφυδάτωσης και της ζύμωσης που επιτυγχάνονται με την ωρίμανση, σε συνδυασμό με τη χρήση αλατιού και μπαχαρικών, αποκτούν μεγαλύτερο αρωματικό και γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα.  Όμως, αυτού του είδους τα αλλαντικά πολύ δύσκολα ταιριάζουν με κρασί! Ίσως είναι καλύτερα να τους προσφέρουμε τη συνοδεία μίας πολύ καλής τσικουδιάς, ή, σε ακραία περίπτωση, ενός εύρωστου λευκού βαρελάτου κρασιού με μεγάλη οξύτητα, όπως ένα Βιδιανό ζυμωμένο σε βαρέλι, τον Άσπρο Λαγό Λευκό Δουλουφάκη.


Συνοδευτικά αλλαντικά για λευκό κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για ροζέ κρασί

Συνοδευτικά αλλαντικά για ερυθρό κρασί


Δείτε επίσης προτεινόμενα συνοδευτικά τυριά για κάθε είδος κρασιού

Οινοποιία-Οινοποίηση

Οινοποίηση λέμε τις  διαδικασίες που  οδηγούν από το σταφύλι στο κρασί.

Περισσότερα...

Συνταγή: Μοσχαρίσιες μπριζόλες

Συνδυάζεται άριστα με  το κρασί Δουλουφάκη "Άσπρος Λαγός Ερυθρός".

Περισσότερα...

Ποικιλίες σταφυλιών

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες και παράγουν πολλά διαφορετικού χαρακτήρα κρασιά.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.