ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 


Κρασί & Φαγητό - Το ταίριασμαΤο αρμονικό πάντρεμα φαγητού και κρασιού είναι σημαντικό γιατί  αναδεικνύονται οι γεύσεις και μεγαλώνει η απόλαυση.  Η επιλογή και ο συνδυασμός που  θα κάνουμε εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές μας προτιμήσεις οι οποίες υπερέχουν έναντι όλων των κανόνων. Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή λογική και μια ευρύτερη αποδοχή σε ορισμένες αρχές.Κρασί & Φαγητό

1. Το κρασί και το φαγητό για να συνδυαστούν αρμονικά πρέπει να έχουν παρόμοιο γευστικό χαρακτήρα. Ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά,  ταιριάζουν καλύτερα με "λεπτά" κρασιά. Φαγητά μαγειρεμένα με βαριές και έντονες σάλτσες, συνδυάζονται με έντονα και πλούσια στη γεύση κρασιά.
2. Τα θαλασσινά  ταιριάζουν με λευκά κρασιά. Όσο πιο λιπαρά είναι τα ψάρια τόσο χρειάζονται κρασιά με  μεγαλύτερη οξύτητα.
3.  Τα κρεατικά συνδυάζονται  συνήθως με κόκκινα κρασιά. Οι ταννίνες των ερυθρών κρασιών ισορροπούν με τις πρωτείνες του κόκκινου κρέατος. Τα λευκά κρέατα όπως τα πουλερικά χρειάζονται λευκά ή ροζέ κρασιά.
4. Στα τυριά επίσης  προσπαθούμε να ταιριάξουμε την ένταση των γεύσεων.  Έτσι απαλά στη γεύση τυριά συνδυάζονται με απαλά κρασιά και έντονα κρασιά με έντονα γευστικά τυριά.  Το σερβίρισμα του κρασιού επίσης είναι σημαντικό και μπορεί να αναδείξει το κρασί, αλλά και το αντίθετο, μπορεί και να το αδικήσει. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στη σειρά με την οποία δοκιμάζουμε τα κρασιά, στη θερμοκρασία, στο ποτήρι, αλλά και στη μετάγγιση.


Γευσιγνωσία οίνου
Συνταγές

Ελληνικά οινοποιεία

Από το 1980 και μετά με τις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών, τα ελληνικά κρασιά που παράγονται  είναι υψηλού επιπέδου.

Περισσότερα...

Συνοδευτικά αλλαντικά για το κρασί

Τα αλλαντικά αποτελούν, σε συνδυασμό με τυριά, μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ενός γρήγορου...


Περισσότερα...

FEMINA Λευκός Ξηρός οίνος

Ένα εξαιρετικό αρωματικό κρασί φαγητού, διάσημο κατά την εποχή της Ενετοκρατίας -μεταξύ 14ου και 16ου μ.Χ αιώνα- που εντυπωσιάζει με τη φρεσκάδα...

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.