ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ


Κρασί & Φαγητό - Το ταίριασμα



Το αρμονικό πάντρεμα φαγητού και κρασιού είναι σημαντικό γιατί  αναδεικνύονται οι γεύσεις και μεγαλώνει η απόλαυση.  Η επιλογή και ο συνδυασμός που  θα κάνουμε εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές μας προτιμήσεις οι οποίες υπερέχουν έναντι όλων των κανόνων. Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή λογική και μια ευρύτερη αποδοχή σε ορισμένες αρχές.Κρασί & Φαγητό

1. Το κρασί και το φαγητό για να συνδυαστούν αρμονικά πρέπει να έχουν παρόμοιο γευστικό χαρακτήρα. Ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά,  ταιριάζουν καλύτερα με "λεπτά" κρασιά. Φαγητά μαγειρεμένα με βαριές και έντονες σάλτσες, συνδυάζονται με έντονα και πλούσια στη γεύση κρασιά.
2. Τα θαλασσινά  ταιριάζουν με λευκά κρασιά. Όσο πιο λιπαρά είναι τα ψάρια τόσο χρειάζονται κρασιά με  μεγαλύτερη οξύτητα.
3.  Τα κρεατικά συνδυάζονται  συνήθως με κόκκινα κρασιά. Οι ταννίνες των ερυθρών κρασιών ισορροπούν με τις πρωτείνες του κόκκινου κρέατος. Τα λευκά κρέατα όπως τα πουλερικά χρειάζονται λευκά ή ροζέ κρασιά.
4. Στα τυριά επίσης  προσπαθούμε να ταιριάξουμε την ένταση των γεύσεων.  Έτσι απαλά στη γεύση τυριά συνδυάζονται με απαλά κρασιά και έντονα κρασιά με έντονα γευστικά τυριά.  Το σερβίρισμα του κρασιού επίσης είναι σημαντικό και μπορεί να αναδείξει το κρασί, αλλά και το αντίθετο, μπορεί και να το αδικήσει. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στη σειρά με την οποία δοκιμάζουμε τα κρασιά, στη θερμοκρασία, στο ποτήρι, αλλά και στη μετάγγιση.


Γευσιγνωσία οίνου
Συνταγές