ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 


Ελληνικοί Αμπελώνες
Αμπελώνες

Το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία,  αλλά και ο άνθρωπος είναι οι τέσσερις  καθοριστικοί παράγοντες για την ποιότητα του κρασιού. Το αμπέλι έχει τεράστια σημασία για το κρασί που θα παραχθεί. Το θέμα της ανεύρεσης του ιδανικού τόπου για κάθε ποικιλία απασχολεί από παλιά τους αμπελουργούς. Το κλίμα είναι αυτό που σε πρώτη εκτίμηση προσδιορίζει την εγκατάσταση του αμπελώνα και την ποικιλία που θα φυτευτεί.  Ο ελληνικός αμπελώνας  έχει ως χαρακτηριστικό του ένα  μεγάλο αριθμό μικροπεριοχών με ιδιαίτερο οικοσύστημα (έδαφος - κλίμα - ποικιλία αμπέλου). Επίσης σπάνια τα ελληνικά αμπέλια  είναι  ενιαία: συνήθως είναι διάσπαρτα στο χώρο και η συνέχεια τους διακόπτεται από άλλες καλλιέργειες. Το γλυκό μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας με τους μαλακούς χειμώνες και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια που διαφοροποιείται από την επίδραση των διπλανών βουνών ή της κοντινής θάλασσας, δίνει στους αμπελώνες  χαρακτήρα μοναδικού μικροκλίματος.

 

Δείτε τις ποικιλίες σταφυλιών

Συνοδευτικά τυριά για ερυθρό κρασί

Οι γενικοί κανόνες για τον επιτυχημένο συνδυασμό ερυθρού κρασιού και ποικιλίας τυριών είναι...

Περισσότερα...

Κρητικό κρασί

Στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικοί σε έκταση αμπελώνες. Καλλιεργούνται οι  γηγενείς ποικιλίες Βηλάνα, Κοτσιφάλι...

Περισσότερα...

Εμφιάλωση κρασιού

Είναι το τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας  και περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που γίνονται στο χώρο του εμφιαλωτηρίου.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.