ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Συνταγή για Παστίτσιο

Για 6 άτομα


Enotria Ροζέ Δουλουφάκη

Παστίτσιο

Συνδυάζεται άριστα με  το κρασί Δουλουφάκη "Enotria Ροζέ"

Υλικά για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
200ml ελαιόλαδο
300ml νερό
1,5 κρασοπότηρο κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια Νο 3
βούτυρο     

                                       
Υλικά για τη μπεσαμέλ

130 με 150 γρ. κορν φλάουρ
1,5 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο
2 αυγά ολόκληρα
2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο                
2 φλ.σ. τριμμένη γραβιέρα                         
αλάτι-μοσχοκάρυδο                        


Εκτέλεση

1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τον κιμά και σοτάρουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία.
2. Μόλις σοταριστούν τα προηγούμενα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και νερό -τόσο που να μη φτάνει ακριβώς στη ,   και  αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς για μισή ώρα  σε ζωηρή φωτιά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.  Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα  (που έχουμε περάσει από τον τρίφτη), χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθεί ώσπου να τραβήξει τα υγρά του.
3. Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν τα ρίχνουμε στο ταψί, τα βουτυρώνουμε και  τους βάζουμε τυρί.  Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού) και προσθέτουμε από πάνω αρκετό τυρί.
4.  Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο με το κορν φλάουρ να ψηθεί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ξανθύνει.  Προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Ίσως  να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα  ακόμη.  Σε λίγη ώρα θα αρχίσει να μετατρέπεται σε βελούδινη κρέμα. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τριμμένο τυρί  και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν με την μπεσαμέλ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, μοσχοκάρυδο και πιπέρι.
5. Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και την απλώνουμε με μια σπάτουλα να πάει ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
6. Ψήνουμε το παστίτσιο σε μέτρια θερμοκρασία σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα στην επιφάνεια του ταψιού.