ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Οινοποίηση κρασιών Δουλουφάκη σε πήλινα πιθάρια

 
 


Το 2018 ήταν η τρίτη χρονιά που οινοποιήσαμε κρασιά σε πήλινα κρητικά πιθάρια των 250-300lt και κάθε χρονιά η οινοποίηση δεν είναι ίδια με προηγούμενη, διαφοροποιείται ελαφρώς με βάση την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς.
Πολλοί φίλοι μας ρωτούν για τα ιδιαίτερα αυτά κρασιά και γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά.
Εχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τα συμβατικά και παράγονται χωρίς προσθήκη ζυμών, με ελάχιστο θειώδες, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Φροντίδα όμως και δουλειά έχουν πολλή. Περιγράφοντας γενικά τη διαδικασία παραγωγής θα λέγαμε ότι στη διάρκεια της ζύμωσης τα στέμφυλα βυθίζονται τακτικά στο μούστο χειρωνακτικά. Όταν τελειώσει η ζύμωση απογεμίζονται τα πιθάρια και σφραγίζονται ερμητικά με πήλινο καπάκι. Μετά από κάποιο διάστημα διαχωρίζονται τα στέμφυλα και συνεχίζει η ωρίμανση του κρασιού πάλι μέσα στο πιθάρι. Το κρασί αφήνεται να διαυγαστεί φυσικά και εμφιαλώνεται χωρίς φιλτράρισμα.
Ειδικότερα, το 2018 οινοποιήθηκαν ξεχωριστά τρεις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, Λιάτικο, Βιδιανό και Μοσχάτο λευκό. Η εκχύλιση διήρκεσε 30 ημέρες και ακολούθησε διαχωρισμός των στεμφύλων. Το κρασί ξαναγύρισε στα πιθάρια όπου βρίσκεται εκεί έως και σήμερα. Στη συνέχεια θα μεταγγιστεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές και θα εμφιαλωθεί αφιλτράριστο.
Τα κρασιά αυτά είναι ένα είδος πειραματισμού για το οινοποιείο, ωθούμενο από μεγάλη περιέργεια για το πώς θα εκφραστούν στο κρασί, οι Κρητικές ποικιλίες και το Κρητικό terroir, καθαρά, χωρίς παρεμβάσεις.
Τα εν λόγω κρασιά τα παράγουμε με τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών, από τα ίδια αμπελοτόπια και με τον ίδιο σχεδόν τρόπο οινοποίησης που χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες στο παρελθόν, στην Κρήτη.

Θα τολμήσουμε να κλείσουμε με τη φράση του Jeff Bezos: “It’s not an experiment if you know it’s going to work”.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.