ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ


Τρύγος 2017 στο οινοποιείο Δουλουφάκη




Βρισκόμαστε πλέον στην τέταρτη εβδομάδα τρύγου και ήδη μπορούμε να κάνουμε κάποιες πολύ θετικές προβλέψεις για τη φετινή χρονιά.

Οι βροχοπτώσεις  του χειμώνα,  οι οποίες συνεχίστηκαν το  Μάιο και τον Ιούνιο,  διατήρησαν την υγρασία στο έδαφος σε ικανοποιητικό επίπεδο,  με αποτέλεσμα να έχουμε  ζωηρά αμπέλια και σταφύλια. Το μόνο δύσκολο σημείο της καλλιεργητικής χρονιάς  ήταν ο διήμερος  καύσωνας  στις αρχές Ιουλίου, που αφυδάτωσε ορισμένες ποικιλίες  προκαλώντας  έτσι μείωση της παραγωγής τους. Στη συνέχεια όμως, τον  Ιούλιο και  τον  Αύγουστο, είχαμε  δυνατούς  βόρειους ανέμους  που κράτησαν την ημερήσια θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις συνηθισμένες για την περιοχή ημερομηνίες, δηλαδή στις 17 Αυγούστου, ενώ ο καιρός είναι καλός και επιτρέπει έναν ομαλά εξελισσόμενο τρύγο. Ξεκινήσαμε με  το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Μοσχάτο Λευκό. Προς το τέλος του Αυγούστου τρυγήσαμε τα πρώτα Βιδιανά σταφύλια.  Συνεχίσαμε με τη Μαλβαζία, το Λιάτικο και το Κοτσιφάλι. Αρχές του Σεπτέμβρη κόπηκε το Syrah και το Cabernet Sauvignon, ενώ τρυγήθηκαν και τα όψιμα Βιδιανά σταφύλια. Στη σειρά είναι η Βηλάνα και το Sangiovese, ενώ το Μαντηλάρι θα κλείσει το φετινό τρύγο περίπου στις 28 με 30 Σεπτεμβρίου. 

Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά είναι αρωματικά,  έχουν  καλές οξύτητες  και  καλή συμπύκνωση. Τα ερυθρά κρασιά  τρυγήθηκαν με καλή φαινολική ωρίμανση,  άλλα έχουν  ήδη αποζυμώσει και δείχνουν καλή δυναμική,  ενώ άλλα ζυμώνουν ακόμα.

Έπεται  λοιπόν συνέχεια έως τα τέλη του μήνα, οπότε θα ολοκληρωθεί ο φετινός τρύγος και θα χαλαρώσουν οι ρυθμοί για όλους μας!