ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

 
 

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 8.258 τετ. χλμ. και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κορσική και την Κύπρο. Έχει επίμηκες σχήμα με μήκος 260 χλμ., μέγιστο πλάτος 60 χλμ. και ελάχιστο πλάτος 12 χλμ.. Στο νησί δεσπόζουν τρία μεγάλα ορεινά συγκροτήματα: το όρος Δίκτη,  τα Λευκά Όρη και ο Ψηλορείτης, το ψηλότερο βουνό της Κρήτης με ύψος 2.456 μέτρα.


Το κλίμα στην Κρήτη δεν είναι ομοιόμορφο αλλά έχει μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του νησιού. Στο δυτικό τμήμα του νησιού τα Χανιά έχουν τις  περισσότερες βροχοπτώσεις ενώ η Σητεία ανατολικά τις λιγότερες. Το νότιο τμήμα του νησιού  σε όλο το μήκος του είναι θερμότερο και περισσότερο εκτεθειμένο στους ζεστούς  ανέμους από την Αφρική σε σχέση με τις βόρειες περιοχές, οι οποίες προστατεύονται από τις μεγάλες οροσειρές.


Το νησί  της Κρήτης
Το νησί της Κρήτης χωρίζεται σε τέσσερις νομούς, το νομό Ηρακλείου, Ρεθύμνης,  Χανίων και Λασιθίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας η έκταση των αμπελώνων που καλλιεργούνται στην Κρήτη είναι περίπου 25.000 στρέμματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των εθνικών αμπελώνων. Τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται στο Ηράκλειο και αριθμούν  14.500 στρ., ενώ  ακολουθούν τα Χανιά με 4.200 στρ., το Ρέθυμνο με 3.900 στρ.  και τέλος η Σητεία με 2400 στρ.. Στο νομό Ηρακλείου σημαντικό μέρος αμπελώνων υπάρχει στις Δαφνές, οι οποίες αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου.
 Κρητική συνταγή: Τσιγαριαστό αρνί με πατάτες

Συνδυάζεται άριστα με  το κρασί Δουλουφάκη "Enotria Ροζέ".

Περισσότερα...

Συνταγή: Τηγανιτή αθερίνα και καλαμάρια

Συνδυάζεται άριστα με  το κρασί Δουλουφάκη "Enotria Λευκός".

Περισσότερα...

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ Λευκός Ξηρός οίνος

Ένα μοναδικό λευκό κρασί από την κορυφαία κρητική ποικιλία Βιδιανό, φυτεμένη στο εξαιρετικό αμπελοτόπι...

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.