ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Γευσιγνωσία οίνου

 

Γευσιγνωσία κρασιούΗ γευσιγνωσία  είναι  η   γνωριμία με το κρασί που δοκιμάζουμε,  η αντίληψη του χαρακτήρα του χρησιμοποιώντας  τις αισθήσεις μας. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν  διαφορετικού επιπέδου γευσιγνωσίες,  αναλόγως  το σκοπό που  γίνονται. Έτσι,  σε πρώτο  βαθμό η γευσιγνωσία  ενδιαφέρεται για την απόλαυση και την  ευχαρίστηση  που μπορεί να πάρει ο  οινόφιλος από το κρασί.  Εδώ δεν  υπάρχουν standards και  υπερέχει  το προσωπικό γούστο.  Σε ένα άλλο όμως επίπεδο  η γευσιγνωσία   επιχειρεί  να προσδιορίσει με αντικειμενικά κριτήρια την ποιότητα του κρασιού.  Η τεχνική της γευσιγνωσίας περιλαμβάνει συνοπτικά τρία  βήματα:  Την οπτική εξέταση,  την οσφρητική εξέταση και την γευστική δοκιμή. Η διαδικασία της γευσιγνωσίας κρασιού δεν είναι πολύπλοκη αλλά απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και γνώση του οινικού κόσμου.
Γίνεται από επαγγελματίες γευσιγνώστες  οι οποίοι    προσπαθούν  να περιγράψουν  ένα κρασί βάσει της σύνθεσής του, αναλύοντάς το και κρίνοντας βασικές ιδιότητες: την όψη, τα αρώματα, τη γεύση,  επισημαίνοντας τα προτερήματα ή τα  ελαττώματα του κρασιού. Η γνώμη των δοκιμαστών αυτών είναι πολύτιμη για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ενός κρασιού.  Τέλος, ο οινολόγος  με τη γευσιγνωσία θέλει να  εξηγήσει  τα  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού με βάση την όλη διαδικασία παραγωγής του, από το αμπέλι ως τη φιάλη.  

Δοκιμάστε τα κρητικά κρασιά Δουλουφάκη!

Ελληνικό κρασί

 Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές  αμπελοοινικές περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία,  η Θράκη...

Περισσότερα...

Κρητικά οινοποιεία

Η Κρήτη έχει πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιστορία.

Περισσότερα...

Κρητική ποικιλία Μοσχάτο Λευκό (Σπίνας)

Το Μοσχάτο Σπίνας είναι κλώνος του Μοσχάτου  και παίρνει το όνομά του από την κοινότητα της Σπίνας  στην επαρχία Σελίνου του Ηρακλείου.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.