ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Γευσιγνωσία οίνου

 

Γευσιγνωσία κρασιούΗ γευσιγνωσία  είναι  η   γνωριμία με το κρασί που δοκιμάζουμε,  η αντίληψη του χαρακτήρα του χρησιμοποιώντας  τις αισθήσεις μας. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν  διαφορετικού επιπέδου γευσιγνωσίες,  αναλόγως  το σκοπό που  γίνονται. Έτσι,  σε πρώτο  βαθμό η γευσιγνωσία  ενδιαφέρεται για την απόλαυση και την  ευχαρίστηση  που μπορεί να πάρει ο  οινόφιλος από το κρασί.  Εδώ δεν  υπάρχουν standards και  υπερέχει  το προσωπικό γούστο.  Σε ένα άλλο όμως επίπεδο  η γευσιγνωσία   επιχειρεί  να προσδιορίσει με αντικειμενικά κριτήρια την ποιότητα του κρασιού.  Η τεχνική της γευσιγνωσίας περιλαμβάνει συνοπτικά τρία  βήματα:  Την οπτική εξέταση,  την οσφρητική εξέταση και την γευστική δοκιμή. Η διαδικασία της γευσιγνωσίας κρασιού δεν είναι πολύπλοκη αλλά απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και γνώση του οινικού κόσμου.
Γίνεται από επαγγελματίες γευσιγνώστες  οι οποίοι    προσπαθούν  να περιγράψουν  ένα κρασί βάσει της σύνθεσής του, αναλύοντάς το και κρίνοντας βασικές ιδιότητες: την όψη, τα αρώματα, τη γεύση,  επισημαίνοντας τα προτερήματα ή τα  ελαττώματα του κρασιού. Η γνώμη των δοκιμαστών αυτών είναι πολύτιμη για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ενός κρασιού.  Τέλος, ο οινολόγος  με τη γευσιγνωσία θέλει να  εξηγήσει  τα  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού με βάση την όλη διαδικασία παραγωγής του, από το αμπέλι ως τη φιάλη.  

Δοκιμάστε τα κρητικά κρασιά Δουλουφάκη!

EPOCH Λευκός Hμίγλυκος οίνος

Ένα ευχάριστο ημίγλυκο κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα.

Περισσότερα...

Κριτικές ελληνικών κρασιών - Προτεινόμενα ελληνικά κρασιά

Περισσότερα...

Συνταγή: Μαριναρισμένη χοιρινή μπριζόλα

Συνδυάζεται άριστα με το κρασί Δουλουφάκη "Alargo".

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.