ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Πως δοκιμάζουμε το κρασί

 

Οδηγίες - Πως κάνουμε γευσιγνωσία οίνουSelected photo © thevivalavita.com  

Δυο λόγια για τη γευσιγνωσία οίνου

Για μια επιτυχημένη γευστική δοκιμή κρασιών είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα συγκεκριμένης και ειδικής τεχνικής για την εξέταση της όψης, των αρωμάτων και των γευστικών χαρακτηριστικών του κρασιού, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να βασίζεται σε τρία κυρίως σημεία: την οπτική, την οσφρητική και τη γευστική εξέταση.

Κατόπιν αυτών και των όποιων εκτιμήσεων γίνονται κατά τη διάρκειά τους, δημιουργείται μια γενική αίσθηση που αφήνει το δοκιμαζόμενο κρασί, η «γενική εντύπωση», που αφορά στη συνολική εικόνα του κρασιού και ανάμεσα σε άλλα στο κατά πόσο είναι τυπικό της ποικιλίας και της περιοχής από όπου προέρχεται, στην εκτίμηση του δυναμικού παλαίωσής του,  κ.α.

Οι Αγγλοσάξονες οινολάτρες, «παίζοντας» με τις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα S, αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία ως "Τα έξι S":  Setup, Seeing, Swirling, Sniffing, Slurping, Spitting, που σημαίνουν αντίστοιχα: ετοιμασία του χώρου γευσιγνωσίας, παρατήρηση, ανακίνηση, οσμή, στροβίλισμα στο στόμα (αίσθηση γεύσης) και φτύσιμο του κρασιού.


Δείτε αυτό το video γευσιγνωσίας από τον Andreas Larsson, παγκοσμίως καλύτερο σομελιέ 2007
Δοκιμάζει με 100% τυφλή γευσιγνωσία τον FEMINA Λευκό Ξηρό οίνο 2015.
Το Femina φτιάχνεται από 100% σταφύλια Malvasia di Candia Aromatica, που καλλιεργούνται στους αμπελώνες μας στην Κρήτη.
Τα μυστικά της γευσιγνωσίας οίνου - Πως δοκιμάζουν οι επαγγελματίες

Γευσιγνωσία κρασιούΗ γευσιγνωσία  είναι  η   γνωριμία με το κρασί που δοκιμάζουμε,  η αντίληψη του χαρακτήρα του χρησιμοποιώντας  τις αισθήσεις μας. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν  διαφορετικού επιπέδου γευσιγνωσίες,  αναλόγως  το σκοπό που  γίνονται. Έτσι,  σε πρώτο  βαθμό η γευσιγνωσία  ενδιαφέρεται για την απόλαυση και την  ευχαρίστηση  που μπορεί να πάρει ο  οινόφιλος από το κρασί.  Εδώ δεν  υπάρχουν standards και  υπερέχει  το προσωπικό γούστο.  Σε ένα άλλο όμως επίπεδο  η γευσιγνωσία   επιχειρεί  να προσδιορίσει με αντικειμενικά κριτήρια την ποιότητα του κρασιού.  Η τεχνική της γευσιγνωσίας περιλαμβάνει συνοπτικά τρία  βήματα:  Την οπτική εξέταση,  την οσφρητική εξέταση και την γευστική δοκιμή. Η διαδικασία της γευσιγνωσίας κρασιού δεν είναι πολύπλοκη αλλά απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία και γνώση του οινικού κόσμου.
Γίνεται από επαγγελματίες γευσιγνώστες  οι οποίοι    προσπαθούν  να περιγράψουν  ένα κρασί βάσει της σύνθεσής του, αναλύοντάς το και κρίνοντας βασικές ιδιότητες: την όψη, τα αρώματα, τη γεύση,  επισημαίνοντας τα προτερήματα ή τα  ελαττώματα του κρασιού. Η γνώμη των δοκιμαστών αυτών είναι πολύτιμη για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ενός κρασιού.  Τέλος, ο οινολόγος  με τη γευσιγνωσία θέλει να  εξηγήσει  τα  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού με βάση την όλη διαδικασία παραγωγής του, από το αμπέλι ως τη φιάλη.  

Δοκιμάστε τα κρητικά κρασιά Δουλουφάκη!

Συνοδευτικά τυριά για ροζέ κρασί

Επιλέξτε τα κατάλληλα συνοδευτικά τυριά για το ροζέ κρασί...

Περισσότερα...

Ποικιλία Chardonnay

Λευκή ποικιλία από τις πιο σημαντικές και διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα...

Συνοδευτικά αλλαντικά για το κρασί

Τα αλλαντικά αποτελούν, σε συνδυασμό με τυριά, μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ενός γρήγορου...


Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.