ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

Δαφνές, ένα χωριό με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια


Το χωριό Δαφνές είναι πολύ παλιό χωριό, ίσως του 11ου αιώνα. Βρίσκεται νότια του Ηρακλείου σε απόσταση 18 χιλιομέτρων και έχει υψόμετρο 320 μέτρα.  Είναι από τα κεφαλοχώρια του νομού Ηρακλείου με πληθυσμό 1.500 κατοίκους περίπου. Το όνομα του χωριού είναι φυτωνύμιο από το φυτό της δάφνης. Σύμφωνα με την παράδοση, κοντά στο ναό της Αγίας Ζώνης είχε φυτρώσει μία δάφνη και από αυτήν έλαβε την ονομασία.  Στις Δαφνές υπάρχει  Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.

Δαφνές Ηρακλείου
Στο πέρασμα των αιώνων, οι Δαφνές έχουν να επιδείξουν σπουδαία παρουσία στους αγώνες για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. (Τούρκικη κατοχή, Μακεδονικό αγώνα, Κρητικούς επαναστατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες, Γερμανική κατοχή κ.τ.λ.). Αξιόλογη είναι η παρουσία των Δαφνιανών στο θρησκευτικό χώρο με δώδεκα Δαφνιανούς ιερείς, αλλά και στον πολιτιστικό τομέα με διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων στο χωριό κάθε χρόνο (γιορτή κρασιού, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παραδοσιακής διατροφής κ.τ.λ.). Στο χωριό υπάρχουν επίσης αρκετοί λαϊκοί οργανοπαίχτες, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης.

Κύρια ασχολία των Δαφνιανών είναι η γεωργία. Στις Δαφνές καλλιεργούνται σήμερα 3.500 στρέμματα σουλτανίνας, 1.000 στρέμματα οινάμπελων με παραγωγή 2.000 τόνους κρασιού ετησίως. Στο χωριό λειτουργούν επίσης 70 παραδοσιακά ρακοκάζανα.

Το περίφημο Δαφνιανό κρασί ήταν γνωστό από το 1271, όπως διαβάζουμε από παλιά έγγραφα της εποχής. Το προϊόν αυτό απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κύρια προϊόντα του χωριού.  Οι άριστες εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής, καταξίωσαν και έδωσαν στις Δαφνές μια από τις τέσσερις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που υπάρχουν στην Κρήτη. Το κρασί από την ποικιλία σταφυλιού «Λιάτικο» που οινοποιείται με προκαθορισμένο τρόπο χαρακτηρίζεται ως "ΔΑΦΝΕΣ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)".

Η ιστορία του κρασιού

 Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κρασί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

Περισσότερα...

Συνοδευτικά αλλαντικά για λευκό κρασί

Γενικά τα λευκά ξηρά κρασιά ταιριάζουν με ζαμπόν (jambon) από ενιαίο κομμάτι χοιρινό μπούτι, πατέ...


Περισσότερα...

Συνταγή: Μαριναρισμένη χοιρινή μπριζόλα

Συνδυάζεται άριστα με το κρασί Δουλουφάκη "Alargo".

Περισσότερα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.