ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Περί οίνου

Η ιστορία του κρασιού

 Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κρασί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

Ελληνικοί Αμπελώνες
Το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία  αλλά και ο άνθρωπος είναι οι τέσσερις  καθοριστικοί παράγοντες για την ποιότητα του κρασιού.

Οινοποιία-Οινοποίηση
Οινοποίηση λέμε τις  διαδικασίες που  οδηγούν από το σταφύλι στο κρασί.

Είδη κρασιών
Οι τύποι των κρασιών προσδιορίζονται από κάποια συγκεριμένα κριτήρια.

Κρασί & Φαγητό
Το αρμονικό πάντρεμα φαγητού και κρασιού είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύονται οι γεύσεις και μεγαλώνει η απόλαυση.

Συνοδευτικά τυριά για το κρασί

Επιλέξτε τα κατάλληλα συνοδευτικά τυριά για το κρασί που θα σερβίρετε...

Συνοδευτικά τυριά για ροζέ κρασί

Επιλέξτε τα κατάλληλα συνοδευτικά τυριά για το ροζέ κρασί...

Συνοδευτικά τυριά για ερυθρό κρασί

Οι γενικοί κανόνες για τον επιτυχημένο συνδυασμό ερυθρού κρασιού και ποικιλίας τυριών είναι...

Συνοδευτικά τυριά για λευκό κρασί

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για τον επιτυχημένο συνδυασμό λευκού κρασιού και ποικιλίας τυριών, που θα σας βοηθήσουν...

Συνοδευτικά αλλαντικά για το κρασί

Τα αλλαντικά αποτελούν, σε συνδυασμό με τυριά, μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ενός γρήγορου...


Συνοδευτικά αλλαντικά για λευκό κρασί

Γενικά τα λευκά ξηρά κρασιά ταιριάζουν με ζαμπόν (jambon) από ενιαίο κομμάτι χοιρινό μπούτι, πατέ...


Συνοδευτικά αλλαντικά για ροζέ κρασί

Ένα φρέσκο ροζέ κρασί μπορεί να σερβιριστεί με ποικιλία ήπιων σε γεύση αλλαντικών...


Συνοδευτικά αλλαντικά για ερυθρό κρασί

Γενικά τα βραστά, πολύ λιπαρά και αρωματικά αλλαντικά ταιριάζουν με μέτριας τανικότητας....


Η τέχνη της δοκιμασίας οίνων
Η γευσιγνωσία είναι η γνωριμία με το κρασί που δοκιμάζουμε, η αντίληψη του χαρακτήρα του χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας.

Ελληνικό κρασί

 Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές  αμπελοοινικές περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία,  η Θράκη...

Κρητικό κρασί
Στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικοί σε έκταση αμπελώνες. Καλλιεργούνται οι  γηγενείς ποικιλίες Βηλάνα, Κοτσιφάλι...

Ελληνικά οινοποιεία

Από το 1980 και μετά με τις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών, τα ελληνικά κρασιά που παράγονται  είναι υψηλού επιπέδου.

Κρητικά οινοποιεία

Η Κρήτη έχει πλούσια αμπελοοινική παράδοση και ιστορία.

Εμφιάλωση κρασιού

Είναι το τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας  και περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που γίνονται στο χώρο του εμφιαλωτηρίου.

Ποικιλίες σταφυλιών

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες και παράγουν πολλά διαφορετικού χαρακτήρα κρασιά.

Κρητική ποικιλία Βηλάνα
Η λευκή αυτή ποικιλία καλλιεργείται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Κρητική  ποικιλία Βιδιανό
Κρητική γηγενής ποικιλία που αναβίωσε χάρη στηv προσπάθεια των νέων οινοποιών και  καλλιεργείται πλέον μονοποικιλιακά κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου.

Κρητική ποικιλία Μοσχάτο Λευκό (Σπίνας)
Το Μοσχάτο Σπίνας είναι κλώνος του Μοσχάτου  και παίρνει το όνομά του από την κοινότητα της Σπίνας  στην επαρχία Σελίνου του Ηρακλείου.

Κρητική Ποικιλία Malvasia

Διάσημο κρητικό κρασί  την εποχή της Ενετοκρατίας.

Ποικιλία Sauvignon Blanc

Λευκή ποικιλία γαλλικής προέλευσης η οποία καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο αλλά και με επιτυχία στους ελληνικούς αμπελώνες.